Nationale Herdenking Srebrenica Genocide 2020

PERSBERICHT: Nationale Herdenking Srebrenica Genocide 2020

Srebrenica-herdenking 202025 jaar geleden, op 11 juli 1995, viel de Bosnische enclave Srebrenica. Het zogenaamde ‘veilige gebied van de VN’ onder de bescherming van de Nederlandse VN-troepen. Na de val van Srebrenica begon een massaslachting die minstens 8372 mensen het leven heeft gekost. De Srebrenica-genocide zit diep in het geheugen van de overlevenden en nabestaanden gegrift. Niet voor niets is het Nooit vergeten! de slogan van de Srebrenica herdenking in Den Haag.
De Nationale Herdenking Srebrenica Genocide is dit jaar, vanwege de coronacrisis, anders dan in de afgelopen jaren. Op Het Plein in Den Haag zullen minder mensen aanwezig zijn dan normaal, maar via de Live Stream van www.srebrenica-herdenking.nl en facebookpagina, srebrenicaisnederlandsegeschiednis.nl, en via Omroep West is de herdenking live te volgen.
Tijdens de herdenking wordt de eerste en de enige internationaal erkende genocide in Europa na de Tweede Wereldoorlog herdacht. Deze genocide werd gepleegd door de Bosnisch-Servische militairen en de militairen uit Servië. Veel plegers van deze genocide zijn inmiddels berecht en veroordeeld in het Joegoslavië-Tribunaal te Den Haag en in de rechtbanken van Bosnië-Herzegovina. Maar niet iedereen, die bevel gaf tot de massa-executies en meedeed aan de moorden, is berecht en veroordeeld. In Servië en in een deel van Bosnië wordt de genocide al jaren publiekelijk en regelmatig ontkend en gebagatelliseerd door sommige vooraanstaande politici en intellectuelen.
Daarom is het thema van de 25ste herdenking: Waarheid? Gerechtigheid? Erkenning? actueler dan ooit. De Srebrenica-genocide wordt sinds 1995 elk jaar herdacht op 11 juli, zowel in Bosnië-Herzegovina als in Nederland, Europa en de wereld. Voorafgaand aan de herdenking in Den Haag wordt voor de achtste keer de Vredesmars voor Srebrenica gelopen (“Marš Mira”). Het is een symbolische looproute van 11 kilometer, van Wassenaar naar Den Haag, waar alle deelnemers aan het eind verwelkomd worden op Het Plein.
Elk jaar zijn er tijdens de herdenking sprekers, die de Srebrenica-genocide hebben meegemaakt of er nauw mee verbonden zijn. De Nederlandse hoofdspreker van dit jaar is Jan Pronk. Hij was voormalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking in het Kabinet Kok I tijdens de val van Srebrenica en de eerste Nederlandse prominente politicus, die in een interview zei dat na de val van Srebrenica een genocide gaande was. Dit jaar wordt de herdenking ook omarmd en omlijst door een speciale portrettenreeks, vervaardigd door jonge Bosnische-Nederlanders van het ‘Bosnian Girl Collectief’ en hun recentelijk gestarte campagne ‘Srebrenica is de Nederlandse geschiedenis’.
Programma in het kort:
10:30 uur – Vredesmars – (besloten groep van 15 deelnemers i.v.m. de corona maatregelen)
14:30 uur – Aankomst Vredesmars op het Plein in Den Haag
15:00 uur – Begin Nationale Herdenking Srebrenica Genocide op het Plein in Den Haag
16:30 uur – Einde Nationale Herdenking Srebrenica Genocide
Contact voor de pers:
info@srebrenica-herdenking.nl
Hedib Hasanovic +31 (6) 8117 3444

 

Reacties zijn gesloten.