24e herdenking Srebrenica genocide in Den Haag, 11 juli 2019

24e herdenking Srebrenica genocide in Den Haag, donderdag 11 juli 2019

Net als alle voorgaande jaren sinds 1996 waren er weer ex-leden van ‘Stari Most’ aanwezig bij de afgelopen Srebrenica herdenking op het Plein in Den Haag op 11 juli jongstleden (zie Programmaboek NHSG 2019). Sommige ex-leden waren aanwezig uit blijvende solidariteit en betrokkenheid bij de jaarlijkse Srebrenica herdenking (zie www.srebrenica-herdenking.nl) ook na de officiële opheffing van ‘Stari Most’ in najaar 2017 (zie  https://kenniscentraal.nlopheffing-en-afscheid-politiek-comite-stari-most), andere ex-leden ook in hoedanigheid als (bestuurs)lid of sympathisant van het Internationaal Comité voor Humanitair Ingrijpen (zie www.ichuminterv.org), welke als nieuwe medeorganisator van de jaarlijkse Srebrenica herdenking sommige taken van ‘Stari Most’ heeft overgenomen. 

Minister Bijleveld bij de Srebrenica herdenking op 11 juli 2019     © foto Fred Rohde 2019

Bijleveld 004

Bijzonder aan de afgelopen herdenking was dat er voor het eerst een minister in functie aanwezig was: Ministerie van Defensie Ank Bijleveld (zie foto), samen met een delegatie onder meer bestaande uit plaatsvervangend commandant der strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim, directeur-generaal Joep Wijnands, Bijleveld’s ordonnans luitenant-ter-zee 1e klasse Stefan Mastenbroek, en Defensiewoordvoerder Klaas Meijer.

(met dank aan ex-leden Edwin Giltay (www.dedoofpotgeneraal.nl) en Cees van der Velde (www.alento.nl) voor deze informatie)

Wij zijn zeer erkentelijk voor dit gebaar, en hopen dat dit navolging zal vinden in de toekomstige Srebrenica herdenkingen in Den Haag.

Caspar ten Dam, ex-vz. PCSM

Leiden, augustus 2019

 

Appendix: Persbericht

24ste herdenking Srebrenica genocide in Den Haag, donderdag 11 juli 2019

Dit jaar wordt voor de vierentwintigste keer de Srebrenica Genocide op Het Plein in Den Haag herdacht.

Op 11 juli 1995, na de val van de Bosnische stad Srebrenica, het zogenaamde ‘UN safe area’ onder de bescherming van de Nederlandse VN-troepen, begon de massaslachting die minstens 8372 mensen het leven kostte.

Deze eerste en enige erkende genocide in Europa na de Tweede Wereldoorlog werd gepleegd door de troepen van de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic en (para)-militairen uit Servië. Ratko Mladic is door het Joegoslavië Tribunaal in het eerste vonnis tot levenslang veroordeeld o.a. voor de Srebrenica Genocide. Zijn politieke leider Radovan Karadzic is ook in het Hoger Beroep tot levenslang veroordeeld.

Srebrenica Genocide wordt sinds 1995 elk jaar herdacht op 11 juli zowel in Bosnië-Herzegovina als in Nederland, de rest van Europa en wereldwijd. Voorafgaand aan de herdenking in Den Haag wordt voor de zevende keer de Vredesmars voor Srebrenica gelopen (“Marš Mira”). Net als de voorgaande jaren loopt de tocht van Wassenaar naar het Plein in Den Haag. Het is een symbolische looproute van 11 kilometer waar alle deelnemers aan het eind verwelkomd worden op het Plein voor de herdenking.

Net als elk jaar worden ook dit jaar enkele honderden mensen verwacht die met de slachtoffers en de nabestaanden van Srebrenica Genocide meeleven en meevoelen. Elk jaar zijn er sprekers tijdens de herdenking die de Srebrenica Genocide hebben meegemaakt of er nauw mee zijn verbonden. De hoofdsprekers van dit jaar zijn: Jan-Willem de Haan, advocaat die tientallen overlevenden van Srebrenica Genocide heeft bijgestaan en Senada Klempic, de dochter van de overlevenden van Srebrenica Genocide. Het gebed voor de slachtoffers die dit jaar worden begraven wordt voorgeleid door de Bosnische imam in Nederland Aldin ef. Sahbazovic.

Programma in het kort:

10:30 uur – Vredesmars (vertrek vanuit Wassenaar, Buurtweg 122)

14:30 uur – Aankomst Vredesmars op het Plein in Den Haag

15:00 uur – Begin Nationale Herdenking Srebrenica Genocide op het Plein in Den Haag

16:30 uur – Einde Nationale Herdenking Srebrenica Genocide (loslaten van witte ballonnen met namen van geïdentificeerde slachtoffers die dit jaar op 11 juli begraven worden in het Herdenkingscentrum Potocari).

E-mail: info@srebrenica-herdenking.nl

Website: www.srebrenica-herdenking.nl

 

Reacties zijn gesloten.